SUITSUIT INSPIRED BY | Lauren met haar eigen fashion brand op Cuba

Cuba bloeit sinds een tijd volledig op. Restaurants, winkels en hotels poppen uit de grond als paddenstoelen en toeristen weten steeds vaker hun weg te vinden naar dit prachtige land. Bedrijven vallen nu niet meer onder het bezit van de Cubaanse overheid, wat veel bewoners van het eiland de vrijheid geeft om hun creativiteit te uiten. Zo ook Lauren Fajardo. Zij heeft samen met twee andere vrouwen Dador bedacht. Een slow fashion brand die de essentie van het moderne Havana verwerkt in hun kleding. Lauren vertelt aan ons haar inspirerende verhaal.

Wat is het verhaal achter het begin van Dador?

Het is een wat ingewikkelder verhaal. Voor een lange tijd waren veel bedrijven in het bezit van Cuba, waaronder kledingwinkels en -merken. Private bedrijven waren er niet, waardoor je je eigen creativiteit niet echt kwijt kon. Mijn moeder had een van de creatievere beroepen; zij was choreograaf bij moderne dans en had hier haar eigen bedrijf in. De kleding die ik zag toen ik backstage rondloep, inspireerde me als kind enorm. Uiteindelijk heb ik in Cuba Fashion Design gestuurd. Daarna ben ik naar New York vertrokken, omdat er in Cuba voor mij geen toekomst was. In New York heb ik uiteindelijk zeven jaar gewerkt. In 2015 kwam ik terug. Op dat moment was de private sector aan het opleven. Het nieuwe Cuba inspireerde me enorm en ik wilde bij deze veranderende beweging horen. Het voelde alsof ik dat kleine stukje verandering in Havana wilde toevoegen. Samen met twee oude studiegenoten ben ik vervolgens bij elkaar gaan zitten, zij woonden nog in Cuba, maar wilden graag een eigen bedrijf starten. Daar kwam uiteindelijk Dador uit voort.

"Het leven blijft altijd een avontuur. Ik laat het vooral op me afkomen."

Wat heeft ervoor gezorgd dat je deze stap durfde zetten?

Ik ben niet meteen teruggegaan, maar ik wilde wel heel graag terug naar mijn roots. New York was leuk, maar het voelde alsof ik er niet tussen paste. Ik miste het gevoel van erbij horen en samenzijn. In Cuba heerst deze cultuur enorm. Hoewel het met zijn uitdagingen komt, voel ik me in Cuba wel op mijn plek. Daardoor durfde ik de stap te zetten, omdat ik me weer thuis wilde voelen. Meer mensen voelden zich zo. Uiteindelijk ging ik samen met twee andere vrouwen de uitdaging aan en haalden we inspiratie uit vrouwen die hun eigen bedrijf waren gestart. Uiteindelijk vonden we het ook belangrijk om iets in Cuba op te zetten en te creëren. Niet alleen op creatief niveau, maar ook door banen aan te bieden en volgende generaties te inspireren om hetzelfde te doen. Deze stap kon ik wel in Cuba zetten, maar niet in New York.

Heeft dit uiteindelijk ook tegenslagen gebracht?

Zeker. Het is niet zo dat ik het niet had gedaan als ik terug kon in de tijd, maar makkelijk was het ook niet. Toen we dit bedrijf startten, wisten we alle drie niks van het opstarten van een bedrijf. We hebben uiteindelijk een gedeelte van iemands huis gekocht en omgetoverd naar een workshop. We hebben lange dagen gemaakt in oud-Havana om te kijken hoe we dit bedrijf van de grond konden krijgen. Er komen zoveel taken bij kijken: HR, PR, marketing, materiaal verkrijgen, markten verkennen en nog veel meer. Het is enorm uitdagend, vooral zonder voorkennis. Dus tegenslagen waren er zeker.

Voel je je een business mentor voor vrouwen in Cuba?

Ik heb meer een creatieve achtergrond en ben nog steeds geen expert op het gebied van business. Het is iets waar ik me nog niet zo lang in heb verdiept, waardoor ik mezelf niet echt zie als mentor. Wel probeer ik vrouwen op andere manieren te helpen door bijvoorbeeld projecten aan te gaan met ze of samen te werken met andere merken die worden beheerd door vrouwen.

Wat zou je zeggen tegen vrouwen die nu in dezelfde positie staan als jij stond?

In het moment dat je het wil gaan doen, is er altijd een onzekerheid over wat je goed en verkeerd doet. Dat is waarom veel mensen het niet doen. Uiteindelijk is het een risico dat je neemt, maar het geeft wel veel veerkracht.

"De sleutel om dan uiteindelijk te doen wat je wil, is discipline en zelfkennis."

Hoe houden jullie deze authenticiteit vast?

Ik denk dat het enorm ligt aan dat je jezelf leert kennen en ook luistert naar jezelf. Dat je bedrijf op één lijn ligt met je eigen normen en waarden, dat helpt enorm bij het maken van belangrijke beslissingen. Doordat je jezelf kent, kun je makkelijker een keuze maken in wat je doet en wat je maakt. Vrouwen denken enorm veel na, vooral over wat andere mensen denken en zeggen. De sleutel om dan uiteindelijk te doen wat je wil, is discipline en zelfkennis. Maar ook door je eigen grenzen te leren kennen en weten hoe je even tot rust moet komen

Wat is jouw ultieme self-care moment?

Het ligt eraan. Ik zeg altijd dat bewegen een van de belangrijkste self-care momenten is. Maar ook op tijd naar bed gaan. En stoppen met het drinken van alcohol, wat ik sinds twee jaar ben gaan doen. Dingen zoals naar de spa gaan is heel erg leuk, maar zie ik niet per sé als self-care. En ook de moeilijke momenten waarin je lastige keuzes moet maken voor jezelf, zijn tijden van self-care. Omdat je in deze momenten enorm veel leert en daarna beter kunt omgaan in bepaalde situaties.

Wat is je favoriete boek?

Ik hou van fictieboeken. Het liefst lees ik ze voordat ik naar bed ga om weer even tot rust te komen. Mijn favoriete boek is Homegoing van Yaa Gyasi. Als we het hebben over mindfulness boeken, dan denk ik meteen aan Untethered Soul van Michael A. Singer. Dit boek heeft mij een andere kijk op het leven gegeven. Het leerde me de vrijheid van het laten gaan en hoe ik moest omgaan met de stem in je hoofd.

Wat is je favoriete lied?

Ik heb een uitgebreide muzieksmaak. Het eerste nummer waar ik aan denk is ‘Fade to Black’ van Metallica, dit vind ik een heerlijk lied. Maar ik houd er ook enorm van om te dansen op muziek, dit doe ik graag op reggaeton.

En dan zijn we ook nog nieuwsgierig, wat is je favoriete SUITSUIT product?

Misschien is dit een beetje voordehand liggend, maar de Fab Seventies collectie sprak me meteen aan, vooral de Cuban Sand kleur. Dus ik dacht: dat is het! Ik vind het een mooie stijl, heel erg retro.

Dan de laatste vraag: wat ligt er in de toekomst?

Cuba is nog steeds enorm aan het veranderen. Het leven blijft daardoor altijd een avontuur. Ik laat het vooral op me afkomen. Als we het hebben over Dador, dan willen we graag dicht bij onze roots blijven en focussen op het maken van onze kleding. Ook willen we langzaam gaan kijken naar internationale verkoopkanalen. Er ligt nog veel op ons pad.