TIJD NEMEN MET DE TOEAREG

Sinds een aantal dagen ben ik in het wonderbaarlijke Noord-Afrika. Ik ben gestart in Marrakech en vanuit daar ben ik door gaan reizen naar Erg Chegaga, om een stilte retraite in de woestijn te beleven.

De weidsheid van de woestijn Erg Chegaga is overweldigend. Alsof ik eeuwig zou kunnen verdwalen in de zandheuvels.. waar ik ook kijk is ruimte. Een eindeloze ruimte. Ik vind het fascinerend hoe het werkt, maar het lijkt of ik hier vandaag ook zeeën van tijd cadeau heb gekregen. 

Ik moet lachen als ik terugkijk op hoe ik besloot het onbekende meer te omarmen. Ik bedoel, je kunt het wel willen, maar je moet het ook nog eens doen.. Vannacht overnacht ik nog een nacht in een tent, middenin de woestijn. Niet alleen hoor. Nee, ik heb me laten onderdompelen in de prachtige wereld van de Toeareg-bevolking en verblijf bij hen in hun tentenkamp. Een tentenkamp dat regelmatig verplaatst, aangezien de bevolking nomadisch is en dus van plek naar plek rondtrekt. 

Het voelt hier helemaal als avontuur aangrijpen en gáán. Niet zoals ik dat gewend ben, met mijn voet op het gaspedaal, maar juist door te vertragen. Door gewoon in het moment te zijn. Op te gaan in een activiteit of door juist één te zijn met de stilte. Samen. Of juist alleen.Alhoewel, stil.. behalve het ruisen van de wind hoor je hier ook een ander geluid. Toen ik vanmiddag - na wat tijd voor mezelf - mijn tent uitstapte, kwam ik terecht in een oase van muziek. De gids legde me uit dat de muziek ook wel ‘woestijnblues’ genoemd wordt: het geluid van de Sahara. Doordat de Toeareg in het hart van de Sahara leven en als nomaden rondtrekken – kunnen zij niet al te zware instrumenten vervoeren. De basis van de muziek is ritmisch handgeklap en zang..

Gezang dat ik vol verwondering in me opgenomen heb. De hete lucht die, hoe later het werd, steeds meer afkoelde en de sterrenhemel die de nacht zacht inluidde.. Wát een ervaring. Het gezang galmde na in mijn hoofd en mijn lijf kon het niet helpen – ik wilde dansen. Voorzichtig zette ik mijn voeten in het zand en liet ik me meevoeren door de opzwepende muziek. Wat was het heerlijk. Ik ben aan het ontdekken. Stap voor stap. Niet nadenken. Geen hakken in het zand, maar gewoon meedeinen op het ritme. Het moment helemaal in me opnemen. Doen wat goed voelt. Met mijn blote voeten door het zand. Heerlijk..

Meer weten? Lees hier alles over mijn reis.