STRUINEN DOOR KLEURRIJK MARRAKECH

Bij het bepalen van de hotspots die ik absoluut gezien wil hebben, kon de souk uiteraard niet uitblijven. Ik had van vrienden al verhalen gehoord over de enorme markt en kon mijn geluk niet op toen ik het levendige tafereel tegemoet liep. Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest voor schaduw als vandaag en zocht verkoeling onder de gekleurde doeken die over de souk gedrapeerd waren. Hoewel ik voor mijn idee echt de juiste spullen in had gepakt, voldoet geen enkel kledingstuk aan de hitte die ik vandaag voelde.

Dapper stapte ik de mensenmassa in. De geuren, de kleuren, ik wist niet waar ik kijken moest. Mijn maag begon te knorren door de heerlijke etensgeuren en de aanblik van grote pannen op kokend heet vuur. Kraampjes vol kruiden, kleden, handgemaakte beelden, kralenkettingen en horloges – er was werkelijk waar overal iets te zien en te beleven. Voor ik het wist werd ik door een vrouw aan mijn arm meegetrokken om haar winkeltje vol hoeden en tassen te bewonderen.

Ze pakte een oranje tas en deed die om mijn schouders, keek me met een prijzende blik aan en telde op haar hand het getal ‘vijf’. Of de tas nu vijftig of vijfhonderd Dirham kostte, ik had werkelijk geen idee, maar ik bedankte vriendelijk en haastte de winkel uit. Ik had al genoeg aan mijn eigen tas en wilde het liefst niet met meer bagage vertrekken dan dat ik aangekomen was.Lachend over de situatie dwaalde ik verder en vond ik mijn weg in de menigte. De etensgeuren waren simpelweg niet te weerstaan. Ik besloot mijn neus te volgen naar een kraam vol lekkernijen. De geur van tanjia kwam op me af, heerlijk gekruid vlees met citroen dat uren gestoofd wordt. Ik kocht en genoot van de rijke smaak terwijl ik langzaam maar zeker begon te wennen aan de drukte. 

Het had iets charmants, haast filmisch. Ik voelde me net een figurant in een film. Er hangt hier zo’n dromerige sfeer, het is bijna sprookjesachtig. Misschien komt het wel door het zonlicht dat hier zo subtiel de smalle straatjes binnenvalt met de talloze gekleurde kraampjes waarin alles je tegemoet straalt. Wat ik ook bijzonder vind om te zien, is dat iedereen hier elkaar lijkt te kennen. Mensen nemen echt de tijd voor elkaar om elkaar te begroeten en om een praatje te maken.

Meer weten? Lees hier alles over mijn reis.