Ontdek je eigen stad tijdens een staycation

Ik betrap mijzelf erop dat ik dagelijks dezelfde route fiets van werk naar huis. Ik heb m’n lievelingsmaaltijden en een vast ritueel als ik thuiskom. Gek eigenlijk, want als ik op reis ben, wil ik juist niet steeds weer naar dezelfde stad, die ene camping of datzelfde restaurant. Ik wil nieuwe plekken ontdekken. Juist het onbekende verkennen. Maar waarom ken ik de mooiste plekjes van mijn eigen stad dan nog niet? Hardop denkend, sloot ik een deal met mezelf; ik ga mijn eigen stad ontdekken door de ogen van een toerist. Hoe je dat doet? Ik deel speciaal voor jou mijn tips en tricks.

LANG LEVE DE VVV
Het VVV-kantoor, je kent het wel: dat befaamde pand waar je binnenstapt en door een baliemedewerker voorzien wordt van 1001 tips over de stad. Zoek het op en stap eens binnen. Of raadpleeg bijvoorbeeld Tripadvisor, lees wat leuke blogs over jouw dorp of stad en - durf te vragen: Misschien weten de inwoners of jouw kennissen meer over de stad dan je denkt. Je komt al zoveel te weten met een vraag als: Wat moet ik gezien hebben voordat ik deze stad verlaat? Wat is hier het meest fotogenieke plekje of het best bewaarde geheim?

STUKJE HISTORIE
Weet jij eigenlijk wel het hele verhaal van je eigen stad? Van toen en nu? Ontdek de historie en leuke weetjes door middel van een stadswandeling of een bezoek aan een museum. Je zult verstelt staan over de hoeveelheid onontdekte feiten (en fabels). 

PAK JE KOFFER
Ga je voor de ultieme beleving? Dan zit thuis slapen er niet in. Je voelt je pas écht toerist in een stad, als je bij aankomst incheckt in een hotel en de avond daar ook eindigt. Geniet voordat je uitcheckt van het uitgebreide ontbijt en ga met een volle buik weer richting huis.WHAT’S HAPPENING IN MY CITY
Bekijk vooraf de Uitagenda van je stad en ontdek wat er in het weekend georganiseerd wordt. Vooral rond het voorjaar en de zomer zijn er veel evenementen zoals concerten en festivals die je kunt bezoeken. Wellicht is er een mooie theatervoorstelling waar je heen kunt gaan of treed er een goede artiest op in de concertzaal.

WAT DE BOER NIET KENT
Doe research naar de beste lunch- en diner spots. Kies een onbekend gerecht uit of vraag de ober naar de aanraders op de menukaart. Een gastronomische wandeling is ook een prachtige ervaring: bezoek verschillende horecazaken en geniet van de diversiteit aan hapjes en drankjes.

SLENTEREN DOOR STEEGJES
Wanneer ik op stedentrip ben, kan ik ’s avonds niet wachten om mijn schoenen uit te mogen trekken na het vele lopen. Er verschijnen soms blaren op mijn voeten, maar toch vind ik het altijd de moeite waard. Ik houd van het slenteren door steegjes en om in mijn eigen tempo op ontdekkingstocht te gaan. Ik vind graag nieuwe parels door soms alleen maar omhoog te kijken. Zo ontdek ik soms waanzinnige oude panden of gevelkunst die me nooit eerder opgevallen zijn. Nog een tip voor als jouw stad omringd is door water: boek een rondvaart of huur een sup! Klinkt misschien suf, maar het is een hele unieke beleving om jouw stad te verkennen vanaf het water.