JULLIE VAKANTIEVERHALEN: SPANJE IN EEN TENT

We vroegen jullie om je meest memorabele vakantieverhalen te verwerken in een blog en met ons te delen. Vandaag deelt Femke (43) haar verhaal: over teveel inpakken, eindeloos genieten en het vakantiegevoel dat ze krijgt zodra ze het land uitrijdt.

Ondanks dat ik enorm veel gereisd heb in mijn leven, merk ik dat je sommige dingen die reizen zo mooi maken gewoon lijkt te vergeten. De dingen die je een intens gevoel van geluk en vrijheid kunnen geven, verdwijnen naar de achtergrond als het leven uitdagingen of beperkingen op je pad gooit.

Dit jaar ga ik, na zes jaar niet in het buitenland te zijn geweest, weer écht op vakantie. Met mijn nieuwe vriend en zijn twee tienerdochters gaan we naar een glamping tent in Spanje. Na de boodschap van mijn vriend dat we ‘light’ moesten pakken, sloeg de paniek toe. Mijn mintgroene SUITSUIT travelset moest plaatsmaken voor slechts één sporttas.
Ik heb immens respect voor vrouwen die vijf outfits in een klein koffertje kunnen doen. En dan weten ze het ook nog zo te combineren dat ze er twee weken lang elke dag heel erg leuk en steeds anders uit zien. Dat talent en die zelfverzekerdheid heb ik helaas nog niet in mijzelf kunnen ontdekken. Om de inpak stress te beperken heb ik mij vol vertrouwen gestort op het fenomeen ‘vacuümzak’.

Volgens de beschrijving zou ik 60 tot 70% ruimte kunnen besparen en dat was mijn redding. Jurken, topjes, rokken, vestjes, een trui, alles ging erin. Er was zelfs nog ruimte voor wat toiletspulletjes die ik meegenomen had uit die ene winkel waar je altijd met meer uit komt dan je gepland hebt ;-)

Coolingdown maskers, anti-cellulite gel, massagecups – allerlei dingen waarvan je je zelf dan wijsmaakt dat je er enorm van op gaat knappen, maar eigenlijk van binnen weet dat het complete onzin is. Ik heb alles in de laatste zak geduwd, vacuüm gezogen, rits dicht gedaan en niet meer aangeraakt. Voor mij werkt het altijd zo dat het vakantiegevoel komt zodra ik Nederland uit ben.
Het landschap dat verandert, bordjes in andere talen, ander eten, vooral ook het gevoel dat er even niets moet en dat alles in je eigen tempo kan. Er gaat voor mij niets boven het mediterrane gevoel wat ik krijg in landen als Spanje en Italië. De kleine dorpjes met smalle straatjes waar je de geur van verse cappuccino ruikt. De dorpspleinen omgeven met boompjes en lichtjes waar je tot laat in de avond kan eten en drinken en de strandjes die je alleen vindt op aanraden van locals die je ontmoet hebt tijdens je reis. Van dit soort dingen word ik zo ontzettend blij.  Het is een reminder dat geluk in hele kleine dingen zit; iets waar ik in het drukke leven in Nederland vaak aan voorbij ga.

Dit soort vakanties zorgen weer voor een soort reset, terug naar wat echt belangrijk is voor jezelf en waar je happy van wordt. De glamping tent is geweldig, het strand is heerlijk, net zoals het gezelschap.

Liggend op het strand vraag ik mij serieus af waarom ik inpakstress had en waarom die anti-cellulite gel mee moest. Reizen is vrijheid, vrijheid is geluk en om gelukkig te zijn heb ik blijkbaar veel minder nodig dan ik dacht.