Hike mee tijdens PULLKA

Een wandeling door de buurt is voor mij hét antwoord op mijn eeuwige verlangen naar lekker buiten zijn. En hoewel ik niet van alles een topsport wil maken.. zou het heerlijk zijn om sporten en buiten zijn te combineren. Met het voornemen wat vaker de natuur in te gaan, begon ik mijn ochtend al vroeg met een wandeling op het strand. Ik ken weinig dat niet magisch en rustgevend is bij ochtendgloren, maar aan zee zijn.. Dat blijft zo indrukwekkend. Terwijl ik het geluid van de kalme golven in me opnam en de zoute geur inademde, zag ik vol verbazing hoe een groep voorbijgangers  intensief aan het sporten was.

Ik kon m’n nieuwsgierigheid niet bedwingen en.. dat had de instructeur door. Of ik mee wilde doen, vroeg hij in al zijn enthousiasme. Ik sloeg vriendelijk af, was er niet helemaal klaar voor – maar hij vertelde me hoe hij wekelijks een Sunrise Pullka organiseert.  Een intensieve wandeling dwars door het Westduinpark, waarbij je onder begeleiding van een trainer door de duinen hiked. Dit alles in een prachtige natuurrijke omgeving. Ik besloot een sessie bij te wonen en heb me verdiept in de ins- en outs van pullka.

WAT IS PULLKA?
Zelf had ik nog nooit gehoord van het begrip ‘Pullka’. Pullka staat voor het hiken met weerstand, ofwel: sleetje trekken zonder sneeuw. Het is een uniek concept en ontwikkeld aan de Nederlandse kust,  voor- en door buitenmensen. Er zijn verschillende intensiteitsniveau ‘s; jij bepaalt de route én de bagage. Het verhaal achter pullka is prachtig. De intensieve hikes zijn ontstaan als eerbetoon aan twee vrienden die poolreizigers waren. Lees hier het indrukwekkende verhaal.

EARLY BIRDS CATCHES THE WORM

Een Sunrise Pullka-training begint nog voor de zon opkomt. Onder begeleiding van een instructeur hike je de horizon tegemoet. Je moet er even vroeg je bed voor uit, maar dan heb je ook wat. Een full-body work-out en een bak energie nog vóór de dag begint. Vanaf 29 mei vertrekt de groep ‘pullkanieren’ om 5:15 – zodat je als sporter de zon daadwerkelijk aan de horizon ziet verschijnen. Ik hoor je denken.. waarom zou ik zó vroeg mijn bed uit komen? Geloof me, het is de moeite waard. De frisse lucht, vrijheid buiten de muren van de sportschool en als kers op de taart: de mooiste zonsopkomst die ik in tijden heb gezien. Geen zorgen, er zijn óók sessies op andere locaties die later in de ochtend starten. Zodat jij je nog even om kunt draaien..

WAAR KAN IK HIKEN
De Sunrise Pullka  waar ik aan deelnam, richt zich op sporten aan de kust, met als startpunt het Westduinpark. Pullka beperkt zich niet alleen tot de Nederlandse kust of tot de vroege ochtend. De hikes vinden ook plaats in het bosrijke Limburg en de duinen van Soest, onder begeleiding van ervaren Pullka-pioniers. Deze pioniers hebben een achtergrond variërend van leefstijlcoach tot personal trainer en nemen je vol passie mee in een door jou gekozen training. Voor actuele trainingstijden en locaties kan je hier een kijkje nemen.

ALLES OP JOUW TEMPO
Ik vind het zelf vaak spannend om een beginner te zijn. Toch probeer ik die hoge ambities een beetje te laten varen. Voordat ik deelnam aan de Sunrise Pullka beeldde ik me in hoe ik ergens in de duinen over mijn eigen voeten zou struikelen. Het viel me alles mee, met dank aan de geduldige en enthousiaste begeleiding van de trainer. De duur en de zwaarte van de training bepaal je helemaal zelf, natuurlijk met ondersteuning van de trainer. Het mooie aan Pullka is dat je alle onderdelen van jouw conditie kunt verbeteren. Daarvoor zijn er verschillende soorten sessies. De Cardio Classic richt zich op uithoudingsvermogen, Power Up op wendbaarheid en met Go With the Flow verkrijg je meer stabiliteit en flexibiliteit. Ook is er Pick Up Pullka: voor als je zelfstandig of met een vriendin je eigen training wilt volgen aan de Nederlandse kust.

Twijfel je of dit iets voor jou is? Ik weet het bijna zeker.. you could pull this off! De combinatie van natuur, frisse buitenlucht en al hikend sporten: I’m hooked! Zoals ik al vertelde, kan je de training volledig op jouw tempo insteken. Jij bepaalt de bagage én de reis.