Gezonder leven? Duik het bos in!

Ik sta altijd aan. Mijn agenda te vol, spontane fomo als ik m’n socials niet ieder uur check .. en als kers op de taart m’n smartwatch vol pushberichten. In een wereld die 24/7 door lijkt te gaan snakt mijn lichaam naar ontspanning en ontlading. Op welke plek kan dit beter dan in de natuur? Dat ene grote bos, prachtige stadspark of juist gewoon in eigen tuin. Bosbaden kan iedereen: altijd en overal. Tijd om er eens dieper in te duiken.

SHINRIN-YOKU

Het Japanse shinrin-yoku ken je wellicht als bosbaden of forest bathing. Zoals met veel Japanse woorden zijn ook deze woorden niet letterlijk te vertalen, maar kort gezegd betekent het ‘meditatieve boswandeling’. Ik sprak Mirte Knieriem, die zelf bosbadgids is. Zij beschrijft het als ‘een manier om bewust tot rust te komen in de natuur’. Volgens haar creëert het bosbaden een moment om even uit je hoofd te komen, te vertragen en een connectie te maken met de natuur.

DE KRACHT VAN BOMEN

Bomen bezitten een ongekende kracht – ze scheiden namelijk op haast magische wijze een stof uit die afwerend werkt. Wanneer deze stof het reukorgaan binnendringt, heeft deze een positief effect op ons immuunsysteem. In de natuur werkt deze stof afwerend tegen zowel insecten als bacteriën. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs: hoe meer je in aanraking bent gekomen met deze stof, hoe meer antistoffen actief zijn in het lichaam. Deze antistoffen beschermen jou en mij weer tegen ziekteverwekkers – zo houdt een bosbad ons dus lekker gezond.

BELEEF HET BOS

Bosbaden.. Shinrin-yoku.. het zijn nogal wat begrippen waar ik je mee bombardeer. Geloof mij; ik heb zelf een bosbad ervaren en kan me vinden in de rust die Mirte omschrijft. Het hoeft niet ingewikkeld en groots te zijn, het meest dichtstbijzijnde bos is goed genoeg. Wandel er rustig rond, op een langzaam tempo van maximaal 1 km per uur.  Overvraag jezelf niet, neem juist de tijd en pak rust. Beleef het bos vanuit ontspanning.

ZINNIGE ZINTUIGEN

Adem een paar keer diep in en uit. Wat ruik je? Voel de wind in je gezicht of door je haren. Voel je de warmte van de zon of juist de nattigheid van regen? Luister naar de wind; het geluid van bewegende bladeren, het geluid dat je met je voeten maakt bij iedere stap of het gefluit van vogels. Trek je schoenen uit en voel het zand tussen je tenen of het gekietel van gras onder je voeten. Gebruik je zintuigen, neem de tijd. 

HET ZIT IN DE KLEINE DINGEN

Ik hoor je denken.. wat als er geen bos in mijn buurt is? Geen stress! Bezoek het stadspark of duik gewoon eens de tuin in. Het mooie van Shinrin-yoku is dat het niet aan één plek verbonden is. Mirte vertelde me dat de sit-spot een belangrijk onderdeel is van het bosbaden: ‘Dat is een vaste plek in de natuur waar je vaker naar terugkeert om gewoon even ‘te zijn’. Dat kan een mooie boom zijn.. of een plekje langs de vijver. Aan de basis van het bosbaden ligt de connectie met de natuur. Dit kan je ook nog breder trekken. Denk aan: tuinieren, kamerplanten verzorgen en, mijn favoriet in de lente; wildplukken!'

IETS VOOR JOU?

Ik weet het.. Ik vertelde je over mijn overvolle agenda en fomo – en wil jou niets verplichten, maar ik ben toch benieuwd.. Zou jij een bos induiken om volledig op te gaan in de sensaties van de natuur? Om tot rust te komen. Even weg van de pushberichten en eindeloze to-do lists?