De kunst van de rust

Eerder schreef ik in het artikel over bosbaden al dat ik het gevoel heb dat ik constant aan sta. Alsof ik op een trein gesprongen ben en die dendert maar door. Begrijp me niet verkeerd; ik ben dol op reizen, maar ik mag ook graag dingen zien. Iets tot me nemen, ontdekken, mensen spreken en culturen leren kennen. En dat geldt natuurlijk ook voor het dagelijkse leven. In plaats van maar gaan en gaan, wil ik wat vaker op de rem trappen. Genieten van het hier en nu zoals ze dat binnen de mindfulness zo mooi zeggen. Ik zocht alleen naar handvaten. Manieren en activiteiten om mindfulness toe te passen. Om letterlijk te gaan nietsen.

EVEN HELEMAAL NIETS
Mindfulness is niets meer dan een training waarin je leert om in het hier en nu te leven. Dit kun je doen door middel van een bepaalde activiteit, maar simpelweg ook door middel van een ademhalingstechniek. Mensen die het mediteren onderdeel hebben gemaakt van hun dagelijkse routine ervaren de heilzame werking van innerlijke rust en een ontspannen lijf. Dit klinkt mij als muziek in de oren. 

MEDITEREN VOOR DUMMIES
Je kunt natuurlijk thuis - op een rustige plek - iedere dag de tijd nemen om te mediteren. Er is een ruim aanbod aan apps die je hierbij op gang kunnen helpen. Een stuk wandelen in het bos, muziek luisteren of juist maken, tuinieren of koken heeft voor veel mensen een meditatieve werking. Maar simpelweg een boek lezen ook. Er is niet één weg die naar Rome leidt. Geen verplichte duur, frequentie of locatie. Het belangrijkste is dat je doet wat bij jou past. Want op die manier maak je het onderdeel van je levensstijl. Zie het als tandenpoetsen.

Naast mediteren met de app Headspace of tijdens een yogales, zocht ik naar andere manieren om deze rust te ervaren. Om mijn brein letterlijk even rust te gunnen en te ontspannen.

MINDFULNESSACTIVITEITEN

Brei een paar sokken
Of een leuke trui, sjaal, of wat dan ook. Het maakt namelijk niet uit wat het resultaat gaat zijn: van breien ontspan je en gun je je brein wat rust. Je moet namelijk goed opletten bij iedere steek, waardoor er mentaal geen ruimte is om ook nog over 1001 andere dingen na te gaan denken. Heerlijk toch?! Met wat oefening zit ik er deze winter warmpjes bij.

De frisse lucht in
Ik kan me nog herinneren dat ik het lastig vond om te beginnen met mediteren. Ik raakte snel afgeleid en kon de rust niet goed vinden. Een meditatiesessie hielp hierbij. Zo ontdekte ik dat er meditatiesessies georganiseerd worden in de buitenlucht. Leuk, want zo leer je niet alleen over het mediteren en ben je in de natuur, maar ben je ook direct onder de mensen en doe je weer leuke, nieuwe contacten op. Maar ook forest bathing, waar ik eerder al eens over vertelde, werkt enorm meditatief. Lees hier!

Krabbel er op los met droedelen
Doodling, in het Nederlands droedelen, is niets meer dan gewoon wat simpele tekeningetjes op papier zetten om je gedachten te verzetten. Wellicht herken je het wel van de tekeningetjes die je maakt wanneer je met iemand aan het bellen bent. Ik in ieder geval wel. Ik beweeg m’n pen over het papier zonder daarover na te denken of een bewust doel te hebben. Tekenen voor volwassenen dus. En sinds de opkomst van mindfulness, is de ‘simpele’ droedel trend doorgezet in kleurboeken voor volwassenen. Deze tekeningen (mandala’s) zijn nét wat moeilijker dan de tekeningen voor kids, zodat je goed je aandacht erbij moet hebben en je dus geen ruimte hebt om na te denken over andere zaken.

1001 puzzel stukjes
Ook de puzzel heeft z’n comeback gemaakt de afgelopen jaren. Steeds vaker zie ik bij vrienden en familie de eettafel vol liggen met een gigantische puzzel. Niet gek ook, want juist die uitgebreide puzzels vragen om je aandacht. Verstand dus op nul en lekker een middagje puzzelen. 

De nieuwe Bob Ross
Naast kleuren kun je natuurlijk ook gaan schilderen. In een atelier, je logeerkamer of juist op een mooie buitenlocatie. Ben je niet zo creatief? Bezoek dan een museum. Binnenkort is het Internationale museumdag en deel ik in een artikel een aantal musea die het bezoeken waard zijn met je. Tot die tijd kun je natuurlijk altijd een museum bezoeken die hoog op je wensenlijstje staat. 

Nu je de kunst van het mediteren tot je hebt genomen, wil ik je uitdagen dit onderdeel te maken van je dagelijkse routine(s). Dus hup: laptop uit, telefoon weg, adem een paar keer goed in en uit en geniet van de rust en het feit dat je – al is het maar eventjes – voor nu niets moet. Als start van je dag of om de dag mee af te sluiten, in bed of op het toilet, een kleine vijf minuten of een ruim uur. Ontdek wat voor jou werkt en geniet van de rust.