Balans in telefoongebruik

Zoals ik al eerder in mijn journal schreef, voel ik me soms onzeker als ik voor de zoveelste keer door mijn Instagram tijdlijn scroll. Soms raak ik zo gevangen in dat kleine elektronische apparaat in mijn hand, dat ik alles om me heen soms even vergeet. Begrijp me niet verkeerd, constant bereikbaar zijn is fijn en het is bijzonder hoeveel je kunt zien, horen en ervaren via je smartphone. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben de juiste balans tussen mijn offline-leven en mijn schermtijd al een tijdje kwijt.

Voor deze blog ging ik op zoek naar tips die mij kunnen helpen deze balans terug te vinden, en jullie misschien ook. 

Leg je mobiel weg
Ik kan me voorstellen dat dit als een open deur intrappen voelt, maar tóch is het goed om even te benoemen. Wanneer je je mobiel weglegt - en dan bedoel ik echt uit het zicht - moet je namelijk moeite doen om hem erbij te pakken. En dan is het blijkbaar toch zo, een tikkeltje lui als wij zijn, dat we hem er minder snel bij pakken. 

Koop een echte wekker 
Veel mensen gebruiken hun mobiel als wekker. Waardoor je toch al snel de laatste én eerste minuten van je dag voor een beeldscherm spendeert. Koop dus een wekker en laat daarmee je telefoon buiten je slaapkamer. Dat eerste halfuur van je dag waarin je mooie foto’s bekijkt, nare nieuwsberichten leest of andermans (schijn) perfecte leventje in je opneemt, kun je ook spenderen aan een heerlijk ontbijtje maken of een frisse ochtendwandeling. 

Zet je meldingen uit
Deze tip klinkt misschien ook simpel, maar is zeker effectief. Door al je meldingen uit te schakelen, bepaal je zelf wanneer je je telefoon erbij pakt in plaats van hem direct op te pakken bij het eerst pop-up berichtje. Hierdoor pak je hem alleen op wanneer jij daar zin in hebt, wat als het goed is steeds minder vaak is wanneer je bewust met dit rijtje tips bezig bent. 

Stel tijdslimieten in
Om te voorkomen dat je verdwijnt in je beeldscherm, kan je mobiel je zelfs een handje helpen. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om schermtijd limieten in te stellen, per app of voor je hele schermtijd. Je mobiel geeft je dan een waarschuwing wanneer de door jouw ingestelde schermtijd er bijna of helemaal op zit. Zo weet jij: genoeg voor vandaag. En kun je je kostbare tijd lekker offline gaan spenderen. 

Doe een ‘grote schoonmaak’
Doe eens een grote schoonmaak op je mobiel. Laat alleen de apps staan die écht belangrijk zijn, voor je administratie of om goed bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld. Natuurlijk hoef je niet meteen al je social media apps te verwijderen, maar je kunt je wel afvragen: hoe belangrijk zijn die eigenlijk? Zou het bijvoorbeeld ook genoeg zijn om Instagram een paar keer per dag tussen het werken door op je laptop te openen? Hierdoor raak je minder snel in die eindeloze tijdlijn terecht en ga je bewuster om met je schermtijd.

Op stap? Laat je je mobiel in je tas
Dit is misschien wel de makkelijkste tip om mee te beginnen. Het gebeurt vaak dat mensen hun telefoon op tafel hebben liggen als ze met iemand uit eten zijn. Je denkt: ik leg hem met het scherm naar beneden, dan raak ik niet afgeleid. Toch ben je er in je achterhoofd nog mee bezig. En zéker wanneer je gezelschap even naar het toilet is of van je zijde wijkt, grijp je als eerste naar je mobiel. Laat dat ding lekker het hele uitje in je tas en gebruik die tijd om jullie gesprekken te laten bezinken. Op die manier ben je veel meer in het moment, wat veel waardevoller is dan het zoveelste plaatje van het ‘perfect leven’. 

Deze tips lijken op het eerste gezicht misschien niet heel moeilijk, maar ik denk dat wanneer je deze tips toepast, het best als een lifestyle switch kan voelen. Toch verlang ik naar de juiste balans, dus ik ga de uitdaging maar al te graag aan. Jij ook?