#6 Oorverdovende stilte

Laatst stond ik op een verjaardag van een vage kennis waar ik net te weinig mensen kende om weg te kunnen lopen van de vreselijke vrouw met wie ik stond te praten. Ze had gehoord dat ik 'iets' met reizen deed, en zag dat als prima reden om me tot in detail te vertellen over elke vakantie die ze ooit had ondernomen. Terwijl ik daar geen seconde naar had gevraagd. Ze hield in ieder geval erg van rust, en van yoga. Mediteren was ze ook gek op. Zelf woonde ze midden in de stad dus af en toe even ontspannen ver weg van de drukte was alles wat ze nodig had. Zo ging ze afgelopen maand nog naar een piepklein Thais eiland voor een stilte retraite, wat natuurlijk het nieuwe hebbeding van het moment is. Ze kakelde maar door over hoe verfrissend en bevrijdend de stilte was geweest en leek niet door te hebben dat ik in stilte aan het lijden was door haar extreme gebrek aan stilte, en ik begreep niet hoe ze ooit vijf dagen haar kop had kunnen houden.

Ze had nog meer retreats gedaan hoor, in Zuid-Afrika, eentje op Bali, Capri, Zuid-Frankrijk, en allemaal waren ze 'geweeeeeldig' geweest. Wat ik nooit zo goed begrijp aan mensen die zich helemaal storten in de retreats, is waarom ze dikwijls aan de andere kant van de wereld moeten zitten en ook nog eens handenvol geld moeten kosten. Wie tot rust wil komen heeft toch zat opties? Maar goed, het gaat tegenwoordig natuurlijk allemaal om 'authentiek' en 'exclusief'. Om vakantie-ervaringen die verder niemand kan hebben en die zo het meest indruk maken op het schoolplein of bij het koffiezetapparaat. Nu snap ik wel een beetje waar die hang naar stilte en rust vandaan komt (ik woon ook middenin de stad en het gedram van de tram komt me heus regelmatig de neus uit) maar om nou duizenden euro's uit te geven aan plek waar ik gewoon even niets wil gaat me te ver.

Maar ik heb makkelijk praten, want ik heb nu al een paar jaar gewoon mijn eigen privé stilte retraite in Zweden. Dat zit zo. Toen ik drie jaar geleden op zoek was naar een plek om in opperste concentratie aan mijn boek te kunnen werken kwam ik via Instagram uit bij een Nederlands stel dat naar Zweden was verhuisd, maar graag op vakantie naar Nederland wilde om hun ouders voor te stellen aan hun nieuwe kleinzoon. Ze hadden net een kind gekregen, maar konden hun vrijstaande huis middenin een Zweeds bos bij een piepklein dorp niet zomaar onbeheerd achterlaten, want ze hadden ook twee poezen die eten en liefde moesten krijgen. En dat werd mijn taak.

Na een Facetime-sessie boekte ik een ticket, en na nog een paar maanden wachten begon het avontuur. Zweden, en dan vooral het Zweedse platteland, was nieuw voor me, en bleek alles te zijn waar ik van hield. En vooral waarvan ik nog niet eens wist dat ik ervan hield. Met uitgestrekte velden, totale stilte en absolute rust, donkere eindeloos grote oerbossen, kraakheldere meren en kleine schattige dorpjes waar iedereen elkaars naam kende. De poezen waren geweldig, het huis was prachtig, de zon scheen aan één stuk door en eigenlijk wist ik na de eerste dag wat nu, drie jaar later, ook echt zo blijkt te zijn: hier wil ik elk jaar terugkomen.

Of ik nog mooie rustige plekken wist, vroeg ze nadat ze vertelde over haar drieduizend euro kostende midweek yoga op Ibiza die ze deze zomer zou ondernemen. 'Hmm nee niet echt' vertelde ik haar. En ik hoopte vurig dat ze nooit van het bestaan van Zweden zou weten te komen.