#2 Dromen zijn bedrog

In de categorie 'romantische dromen die iedereen wel een keer heeft nagestreefd' staat 'overal ter wereld kunnen werken' vaak wel in de top 5. Zo ook bij mij. Kantoren hebben me nooit getrokken, ik ben te eigenwijs om voor een baas te werken en bovendien ben ik beter in de avond dan in de ochtend, maar daar is 90% van de banen helaas niet op ingericht. Een leven als freelancer kwam dan ook vrij natuurlijk, en toen reizen mijn hobby werd besloot ik die twee te combineren. Schrijven over reizen, tijdens het reizen, zie mij eens mijn dromen leven joh. Uiteraard poste ik daar voldoende dromerige plaatjes van op Instagram, mijn laptop op kleine houten strandtafeltjes met een ondergaande zon op de achtergrond, of op het tafeltje in een wiebelende trein, maar dan wel een trein die in Sri Lanka dwars door de theeplantages scheurt.

Afgelopen winter kwam het fotogenieke reisschrijfbestaan tot een haast orgastisch hoogtepunt toen ik voor 2,5 maand naar Zuid Oost Azië vloog om daar te werken aan mijn boek. Een boek over, jawel, reizen. Solo reizen om precies te zijn. De reis begon op Bali want dat was makkelijk vliegen, de eerste dagen bracht ik door in een kleine Airbnb in Changgu, en daarmee was de clichébingo compleet. Je moet weten, Bali in het algemeen en Changgu in het bijzonder is zonder twijfel de wereldwijde hoofdstad van alle digital nomads, zoals mensen die op afstand werken zichzelf zijn gaan noemen. Hele volksstammen opvallend overwegend knappe mensen zijn naar deze kustplaats afgezakt om temidden van avocado toast en acai bowls hun werk te doen – en ik zat er middenin.

Schrijven deed ik hoofdzakelijk in een tent genaamd District. Op de begane grond een hip hot en happening café zoals je ze verwacht op Bali, op de eerste verdieping meerdere tafels met bureaustoelen om aan te werken. Voor een paar piek kocht je toegang tot de wifi, meerder ventilatoren zorgden ervoor dat het ook qua temperatuur nog prima uit te houden was, uitzicht op knalgroene rijstvelden hielpen je herinneren op Bali te zijn, en dat je aan het eind van de dag je after work biertje op het strand bij een fenomenale zonsondergang deed maakte het sprookje compleet. Had ik aanvankelijk toch best veel vooroordelen over al die pretletters die naar Bali emigreren om te 'werken', ik begon het met de dag meer te begrijpen. Waarom in een kil koud Nederland blijven als je ook met je laptop onder je arm de zon kunt opzoeken?

Uiteindelijk reisde ik verder via andere eilanden in Indonesië naar Singapore, Maleisië, en de reis eindigde in Thailand. Immer gewapend met mijn MacBook Air, van tafeltje naar tafeltje, de deadline tegemoet reizend. De laatste stop voordat ik terug naar Nederland zou vliegen was Koh Lanta, een eiland in het zuiden van Thailand. Eveneens populair bij Westerlingen, grote groepen Zweden, Denen en Nederlanders kiezen Lanta uit om de koude Noord-Europese winters te ontvluchten. Het was daar, in een klein restaurant aan de oostkunt van het eiland, dat er abrupt een einde kwam aan het romantische ideaal van werken on the road.

Want toen hield, zo'n 24 uur voor de deadline van mijn boek, mijn laptop er opeens mee op. Of eigenlijk, het document waar ik al uren achter elkaar in aan het werken was, spuugde zonder pardon een foutmelding het scherm op en deed he-le-maal niets meer. En dan wil je niets liever dan huilend naar de IT-afdeling rennen in de hoop dat iemand je komt redden, maar wie op een Thais eiland zit kan helemaal nergens heen. Het kostte vele uren zweet, paniek en tranen totdat ik via iemand in Nederland de oplossing vond maar ik kan je wel vertellen dat een weigerende computer in de laatste momenten van een project voor velen wel in de categorie 'afschuwelijke dingen die je niemand toewenst' te schuiven valt.

Maar dáár zie je op Instagram dan gek genoeg weer helemaal niets van.

Liesbeth Rasker

Liesbeth Rasker (31) is reisjournalist en heeft van haar werk haar hobby gemaakt: reizen, dus nu schrijft ze reisboeken en -verhalen. Ze spendeert teveel tijd op Instagram, woont in Amsterdam, houdt van Italië en wil ooit nog alle landen van de wereld bezoeken. 

@liesbethrasker

18 opmerkingen

Bedankt voor het delen van jullie leuke solo droomreizen!
De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt en hebben een email van ons ontvangen.

Stay tuned, er komen meer columns van Liesbeth aan!

Liefs,

SUITSUIT

SUITSUIT 01 07 2019

Ik zou graag naar hawaii willen vertrekken. Wilde natuur, zee, zon maar ook de gemakken van de stad. Maar binnen 5 min ben je in ongerepte natuur. Over 2 jaar gaat hopelijk deze wens in vervulling misschien nog niet om te blijven maar wel een lekker lange vakantie

Marjolein 30 06 2019

Ik ben een bijna afgestudeerd rechtenstudent, dus als ik een plek zou mogen kiezen zou ik á la de serie Suits wel in New York willen werken op een groot advocatenkantoor. Werken in een bruisende stad en net als Mike en Harvey grote zaken oplossen? Yes please!

Kirsten 30 06 2019

Ik zou heel graag Naar India willen verhuizen om in Goa te gaan werken als Yoga instructrice!

Aysun van de Kolk 30 06 2019

Spanje streek Andalusie en een eigen irestaurantje beginnen en wonen in een huis met zwembad.

Fenie 30 06 2019

Ik zou graag mijn Spaanse roots achterna willen gaan en werken als verpleegkundige. Genieten van de Spaanse cultuur en genieten van het leven daar!

Elise 29 06 2019

Mogen de mannen ook meedoen? Zo ja, mijn antwoord: Ik zou graag in Nieuw Zeeland als timmerman willen doorbrengen en uiteraard genieten

Arno 29 06 2019

Yoga instructrice in het mooie Zweden

Ursula 29 06 2019

Curaçao, en dan in de zwerf dierenopvang/hulp

Kelly 29 06 2019

Op Hawai zou ik graag neerstrijken. Mooie kust, prachtig groen binnenland, veel verschillende culturen. Jaaaa wauw!

Yvonne 27 06 2019

Het liefst de hele wereld! Maar dat kan natuurlijk niet in een keer, dus nu bovenaan mijn bucketlist Argentinië! Dan volgt de rest vanzelf. :)

Laura 27 06 2019

Ik ben nog aan het studeren voor animal sciences, maar ik ben wel al erg aan de toekomst aan het denken. Werken in het buitenland. Zoals Afrika, Ghana. En dan de mensen daar verrijken met kennis en het daar allemaal zo goed mogelijk te krijgen voor mens en dier. En ondertussen genieten van al het moois wat die plek te bieden heeft en hopelijk ook nog andere plekken waar ik hopelijk ook terecht zou kunnen komen.

Shirley Rongen 26 06 2019

Italië! Ik ben half Italiaans, maar heb tot nu toe altijd in Nederland gewoon. Al hou ik erg van Italië, het weer, de natuur, het eten, de mensen die altijd liefdevol zijn en je altijd laten aanschuiven aan tafel en tijd voor je hebben (afgesproken of niet). Heerlijk om je dag te beginnen met het plukken van je eigen sinaasappels of vijgen in je tuin en vervolgens eens rustig aan, aan je (werk)dag te beginnen. Daarnaast zou mij het ook tof lijken om voor een kortere periode in een ander werelddeel te zitten, beiden nog niet gezien, maar ik ben erg nieuwsgierig naar Australië en Noord-Amerika, het leven daar spreekt mij ook aan.

Fabiana Prestigiacomo 26 06 2019

Als ik later ouder ben is het mijn droom om mijn eigen restaurant te openen, het allermooiste lijkt mij om dit te openen in Griekenland. De cultuur daar is zo prachtig, de mensen zijn zo aardig, het weer is lekker, maar ook de mooie tradities, en niet te vergeten een feestje op Kreta meepakken is ook gezellig. Ook de mooie gebouwen maken mij altijd zo vrolijk. En na het werk lekker het strand op lopen. Wow ik zou bijna m’n koffer pakken en nu vertrekken maar helaas nog even de laatste lootjes op school!

Jara Dolk 26 06 2019

Oeei dat is een moeilijke vraag. Ik zou aan de ene kant graag in een mooi rustig natuurschap gaan wonen, bijvoorbeeld Noorwegen. Daar zou ik mij goed kunnen concentreren. Tegelijkertijd houd ik ook echt van de stad, met name L.A. De hele sfeer die daar hangt is super inspirerend. Mijn droom zou dan dus een combi van deze twee plekken zijn! (:

Iris 26 06 2019

De VS! Als sportinstructrice kun je in principe natuurlijk overal aan de bak, maar Amerika is wel echt mijn droom. Ik zie mezelf al met een te grote smoothie op rollerskates naar Venice Beach gaan om daar in de outdoor gym mezelf klaar te stomen voor een dag werk. Lekker in de buitenlucht, dichtbij de zee, in colour blocking kleding nieuwe lessen bedenken en geven.

Karla 26 06 2019

Als mijn baan het zou toelaten (wat helaas niet zo is), zou ik nu al in China zitten. De cultuur daar en het hele land an sich trekken mij zo. Het lijkt het me de perfecte omgeving om continu inspiratie op te doen. Het is daar zó anders dan hier, heel verfrissend (op de smog na, haha) denk ik! En niet te vergeten de weekenden en vrije dagen tussendoor om het land te verkennen :)

Femke 26 06 2019

Ik zou enorm graag met m’n laptop verhuizen naar het mooie Barcelona. Ik heb hier een jaar geleden een halve maand van mogen proeven en ik vond het fantastisch. Alle hippe tentjes, heerlijke koppen koffie, altijd smakelijk lunch en het af en toe even frisse zeelucht inademen om daarna weer door te werken. Niks verre landen, doe mij dat maar!

Lisanne 26 06 2019

Laat een opmerking achter

Liesbeth Rasker

Liesbeth Rasker (31) is reisjournalist en heeft van haar werk haar hobby gemaakt: reizen, dus nu schrijft ze reisboeken en -verhalen. Ze spendeert teveel tijd op Instagram, woont in Amsterdam, houdt van Italië en wil ooit nog alle landen van de wereld bezoeken. 

@liesbethrasker