#1 Het leven duurt zo lang het duurt

Het was in een hostel in Nieuw-Zeeland, nu zo'n 7 jaar geleden, dat ik Dave ontmoette. Een typische hostelavond, niet echt iets bijzonders. We waren in Rotarua, waar door de thermische bodem de warmwaterbronnen zo de grond uitspuiten en overal rare pruttelende modderpoelen te zien zijn. De stad wordt dan ook ingekleurd door een uiterst penetrante geur van rotte eieren, wat in zo'n hostel natuurlijk altijd wat te bespreken oplevert. Dus daar zaten we, met een biertje, bij het kampvuur dat de hosteleigenaar in de achtertuin had opgezet. Dave, ik, en nog drie of vier anderen. Maar eigenlijk had ik alleen maar oog en oor voor Dave.

Dave was namelijk anders dan alle andere mensen die ik toen, maar nu nog steeds, ooit heb ontmoet tijdens een reis. Zeker wie alleen reist komt de ganse dag in aanraking met nieuwe mensen. Leuke mensen, normale mensen, saaie mensen, soms stomme mensen, maar het is in ieder geval altijd een verrijking om zoveel nieuwe gezichten te zien en verhalen te horen. Soms trek je een paar dagen met elkaar op en wordt je voor even beste vrienden. Dan vertel je elkaar levensverhalen en zielenroerselen die je je goede vrienden misschien zelfs niet eens vertelt, omdat praten met een vreemde paradoxaal genoeg soms veel makkelijker is dan met mensen die je goed kent. Zeker als je aan de andere kant van de wereld bent en alles wat je kent geografisch en gevoelsmatig zo ver van je verwijderd is.

Toen al die nieuwe reisvrienden rond het kampvuur zaten kwam Dave binnen, en iedereen keek meteen naar hem. Want hij was nogal een opvallende verschijning, en niemand kon enige vorm van verbazing onderdrukken toen bleek dat hij inderdaad kwam inchecken en een bed op een slaapzaal had geboekt. Een hostelgenoot als Dave maak je niet vaak mee. Dave was namelijk hoogbejaard. Negenenzeventig lentes jong, vertelde hij me toen hij zijn tas bij zijn bed had neergelegd en bij het kampvuur was aangeschoven.

Hij was al twee maanden op reis. Had net een maand in Australië doorgebracht, zat nu zo'n week of drie in Nieuw-Zeeland en ging hierna door naar Bali. Het was de eerste keer dat hij in zijn eentje op reis ging, 'better late than never' zei hij daarover. Oorspronkelijk kwam hij uit San Francisco, al voelde dat al bijna niet meer als thuis omdat hij alles wat hij bezat had verkocht. Niet lang voordat hij op deze reis vertrok overleed zijn vrouw aan kanker, ze hadden geen kinderen, hij had nauwelijks nog familie over en was, in tegenstelling tot zijn vrienden die bijna allemaal al in verzorgingstehuizen zaten, nog vrij fit en goed ter been. En dus besloot hij het leven, 'or what's left of it', over een andere boeg te gooien.

Hij verkocht hun huis en spullen, ging naar een reisbureau en kocht een wereldticket. Hij had altijd al Australië willen zien, hij had gedroomd van de bergen en gletsjers in Nieuw-Zeeland, hij wilde de rijstvelden zien van Bali en had grootse plannen voor alles daarna. Tempels in Thailand, theeplantages in Sri Lanka, treinreizen in India, Dave wilde het allemaal. Een jaar reizen, misschien wel twee, zo zag hij het voor zich. En als 'ie terug in Amerika was zou hij gaan inchecken bij het verzorgingstehuis waar zijn beste vriend ook zat, 'you know, to wait for my last and final trip.'

Die avond dronken we biertjes en roosterden we marshmallows, de volgende dag checkte ik uit om door te reizen naar het zuiden van het land, terwijl Dave richting noorden ging. Hij had geen Facebook, Instagram bestond nog niet, en email begreep 'ie niet. Maar als hij dat wel had had ik hem willen vertellen dat hij voor altijd mijn antwoord is gebleven als ik mensen hoorde zeggen dat ze 'te oud' waren om te backpacken. Om te slapen in hostels. Om te reizen. Je bent echt nooit ergens te oud voor, want het leven duurt zolang het duurt. En laat niemand je wat anders vertellen. 

Wil je alvast een sneak peak van Liesbeth Rasker haar nieuwe boek?
Bekijk dan hier de preview via bol.com.

Liesbeth Rasker

Liesbeth Rasker (31) is reisjournalist en heeft van haar werk haar hobby gemaakt: reizen, dus nu schrijft ze reisboeken en -verhalen. Ze spendeert teveel tijd op Instagram, woont in Amsterdam, houdt van Italië en wil ooit nog alle landen van de wereld bezoeken. 

@liesbethrasker

23 opmerkingen

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin On Line Buy Amoxicillin Online wxg.qoyv.nl.suitsuit.com.lfy.jr http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

tiuboogtud 17 10 2020

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ – Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin No Prescription pvb.gpgl.nl.suitsuit.com.oki.ni http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

etilapucegik 17 10 2020

Bedankt voor het delen van jullie leuke solo droomreizen!
De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt en hebben een email van ons ontvangen.

Stay tuned, er komen meer columns van Liesbeth aan!

Liefs,
SUITSUIT

SUITSUIT 19 06 2019

Haha.. en dan denk je dat Dave een jonge knappe vent is, is ie 79! Zo leuk geschreven. Ooit zou ik ook eens in mijn eentje op reis willen, Costa Rica lijkt me fantastisch.

Tessa 15 06 2019

Oohw wat leuk! Ik zou nog graag willen rondreizen door heel Spanje, noord, oost, zuid west 🗺

Suuz 15 06 2019

HAHA, ik dacht dat Dave een knappe, Australische man zou zijn ! Maar wat een bijzonder verhaal! Volgend jaar wil ik graag 5 maanden naar Afrika in Mn uppie. Vooral Namibië en Madagaskar staan hoog op mijn lijstje 🤩

Anne 15 06 2019

Ik volg Liesbeth al jaren en ben zó dol op haar verhalen en reizen. Haar poezenliefde is op mij overgeslagen en ben groots fan van Disco! Ik zou graag naar Zweden/Noorwegen willen om te kattenknuffelen en genieten van de rust!

Kel 14 06 2019

WOW! HOPELIJK GA IK OOK EEN (MIJN) “DAVE” ONTMOETEN IN SAN FRANCISCO WAAR IK GRAAG HEEN WIL MAAR NOG NIET DURF SOLO, WELLICHT NA DIT BOEK GEEFT HET MIJ DAT SETJE OM ER ECHT VOOR TE GAAN!! (ALCATRAZ STAAT BOVENAAN MIJN BUCKETLIST)

Kelly 14 06 2019

Portugal, Lissabon 🤩

Ursula 14 06 2019

Wat een verhaal!!! Ik zou graag solo naar Canada willen!!!

Shirley 14 06 2019

Wat een heerlijk verhaal! Mijn solo droomreis bestemming is denk ik toch Californië (met name LA) . Heb zoveel verhalen van anderen gehoord die daar ook alleen heen zijn gereisd. Dat je genoeg leuke personen ontmoet, super leuke tentjes hebt en natuurlijk het ultieme zomer weer!

Priscilla 14 06 2019

Dit verhaal, dat wil je toch! Mijn ultieme solo droomreis is een rondreis door Zuid-Afirka. De prachtige landschappen, goede wijnen, mooie stranden en alles wat er nog meer te ontdekken valt.

Jasmijn 14 06 2019

Oohh zo leuk deze actie, mijn ultieme soloreis is naar Indonesië! Niet naar Bali zoals iedereen maar Java om te beginnen. :)

Sophie 14 06 2019

Wat klinkt dit goed! Wat een bijzonder verhaal! Ik zou mijn zusje dit boek enorm gunnen, om met dit boek handvatten te hebben om na een nasty break-up en na een relatie van 13,5 jaar, zichzelf de tijd te gunnen om even lekker alleen op pad te gaan, mooie nieuwe herinneringen te creëeren en af en toe even met zichzelf in conflict te gaan, om daarna weer als een herboren mens terug te komen en verder te kunnen!

Caringsis 14 06 2019

Ik zou het liefste een rondreis willen maken door Midden-Amerika. Ik zou beginnen in Costa Rica, dan Panama, vervolgens Cuba en als afsluiter Jamaica. Ik denk niet dat dit zo snel gaat gebeuren, aangezien ik nog maar 14 ben :). Eerst ga ik deze zomer naar Indonesië en in de herfst naar New York. Ik zou het boek graag willen winnen omdat het mijn droom is om later ook een carrière te maken met reizen. Daarom wil ik na mijn middelbare school journalistiek gaan studeren op het universiteit!

Nika Bolier 14 06 2019

Mijn droom bestemming om alleen naar toe te reizen zal dan toch echt wel een rondreis door USA zijn! Los Angeles, Hollywood, Texas & San Fransisco! Ik zou dan ook heel graag naar de Hollywood letters willen!

Marije 14 06 2019

‘Better late than never’. Ook mijn motto toen ik vorig jaar voor een jaar in mijn eentje naar Australië vertrok. Maar is nog zoveel meer te ontdekken op deze mooie wereld. Ik kan niet wachten om weer te vertrekken. Op mijn wishlist: reizen door Afrika, ik ben benieuwd naar de soloreistips!

Marrianne 14 06 2019

Wat een liefde voor Dave spreekt er uit je verhaal. Ontroerend.

Corine 14 06 2019

Mijn iedeale droomeis…
we starten in Brussel en vliegen dan lekker op het gemakje naar Singapore! Ben echt verlieeeefd op deze stad! Hier brengen we enkele dagen door! Hierna vliegen we naar de filipijnen echt mijn DROOMbestemming! Lekker eilandhoppen, lekker uw inner peace vinden op de parelwitte stranden.

Annelies 14 06 2019

Dolgraag naar Kroatië om daar al het moois te ontdekken

Naomi 14 06 2019

Wat een leuke blog! Mijn ultieme solo reis zou zijn: naar Australië gaan en gaan rondtrekken.
Deze reis hoop ik in september waar te maken.

Sybill 14 06 2019

Mijn ultieme soloreis is bali! Je kan hier in hostels makkelijk vrienden maken als student & het is niet al te duur om daar te leven waardoor je veel dingen kan bezoeken. Het lijkt mij heel gaaf om in mn eentje een reis te maken zodat je zelfstandiger word en volwassener. Daarom ga ik deze zomer beginnen met in mn eentje naar Italie te gaan maar in de toekomst lijken grote reizen mij heel erg gaaf, zoals naar bali!

Isa 14 06 2019

Mijn solo droombestemming is Panama

Kelly Rongen 14 06 2019

Laat een opmerking achter

Liesbeth Rasker

Liesbeth Rasker (31) is reisjournalist en heeft van haar werk haar hobby gemaakt: reizen, dus nu schrijft ze reisboeken en -verhalen. Ze spendeert teveel tijd op Instagram, woont in Amsterdam, houdt van Italië en wil ooit nog alle landen van de wereld bezoeken. 

@liesbethrasker